Vrijdagavond kwam Sven eten. Ik maakte een chili con carne uit het boek 'Keuken' van Nigella Lawson. De chorizo geeft dit gerecht een hele eigen smaak. Wel zal ik volgende keer een pepertje erbij gooien, want het is niet echt een pittig gerecht. Maar een beetje tabasco deed voor deze keer al wonderen.
Ik had nodig voor een pan vol chili voor 4 personen:
- 110 gram chorizo, in munten gesneden en gehalveerd
- 500 gram rundergehakt
- Een halve theelepel cacao
- Een theelepel gedroogde oregano
- Een eetlepel tomatenpuree (de hele kleine blikjes)
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1,25 dl water
- 2 theelepels worcestersaus
- 400 gram kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
- 250 gram mozzarella
- Zet een grote pan (die een deksel heeft) op het vuur en bak de stukjes chorizo zonder olie. Uit de chorizo komt vanzelf een oranje olie.
- Als de oranje olie eruit komt voeg je het gehakt toe.
- Als het gehakt zijn rauwe kleur kwijt is voeg je cacao, oregano en tomatenpuree toe. Bak dit even goed mee met het gehakt.
- Voeg de tomatenblokjes uit blik toe, het water, de kidneybonen en de worcestersaus
- Laat alles aan de kook komen en zet het vuur laag.
- Houdt de chili 20 minuten tegen de kook aan met het deksel op de pan.
- Als je de chili gelijk eet, zet je het vuur uit en roer je de mozzarella in stukjes door de warme chili.
Omdat ik iets teveel maakte heb ik een gedeelte uit de pan gehaald voordat ik de kaas erdoor roerde. Dit is beter als je het wilt bewaren in de vriezer.
De rest van de chili hebben we heerlijk verorbert met wat rijst en guacamole ernaast.
Het restje chili dat ik bewaard had kwam zondagochtend heel goed van pas. Ik was op zaterdag wezen stappen en kon wel een stevig ontbijtje gebruiken. Ik bakte het restje chili op in de koekenpan, maakte het midden vrij met de pollepel en brak daar een eitje in. Heerlijk katervoer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten